
Det kan vara svårt att få en överblick över hur välfärdssystemet fungerar och vilket stöd som finns att få. Informationen är utspridd på flera organisationers och myndigheters hemsidor. Samtidigt är det viktigt att ha tillgång till information. Det är en del i att att få kontroll och självständigt kunna fatta beslut om sitt liv. Välfärdsguiden är en plats på webben där det ska vara möjligt att få vägledning genom de tjänster våra förbundsmedlemmarnar erbjuder och andra resurser i samhället. Välfärdsguiden ska vara ett stöd för att underlätta vägen mot självständighet, egen försörjning, god hälsa och balans i livet.
Målgrupp
Målgruppen är personer som behöver stöd för att komma vidare till arbete eller studier. Genom att de kan hitta information om våra medlemmars tjänster på ett och samma ställe får de bättre överblick utan att behöva söka på flera ställen eller vänta på att de ska träffa sin handläggare för att få svar på frågor. Det ger dem mer kontroll över sin egen situation.
Webbplatsen är även tänkt att vara en hjälp för anhöriga och för handläggare i deras arbete med målgruppen.
Tillgängligheten är viktig
Vi använder oss av design- och tillgänglighetsexpertis hos oss och hos leverantören för att komma åt de mest begripliga, hanterbara och meningsfulla lösningarna. Vi utbildar oss genom kurser och föreläsningar i till exempel lättläst skrivande och tillgänglighet och testar våra lösningar med målgrupperna för att finslipa tillgängligheten.
Maskininlärning
Framtida utvecklingsplaner är att införa AI i Välfärdsguiden. Tanken är att maskininlärning ska kunna användas för att ge förslag på individuell vägledning för aktiviteter och behandling utifrån just den situation individen befinner sig i.
Uppföljning
Användarstatistik, hel- och delårsrapportering samt ordinarie rutiner för ESF.
Vad händer nu? (2023)
Under 2023 kommer Välfärdsguiden att lanseras för samtliga förbund som idag medverkar i Insatskatalogen. Detta kommer att ske gradvis med start maj och innebär mycket arbete kring marknadsföring och kommunikation samt uppföljning av värdet vi skapar genom mätning och analys av relevant statistik.
Dessutom kommer vi
- arbeta vidare med övriga delar av guiden, så som Så fungerar välfärdssystemet, Frågor och svar och Berättelse från livet
- undersöka och tillämpa lösningar för uppläsning av text i guiden och översättning i olika språk
- fortsätta göra tester med handläggare och privatpersoner
- utforska framtida möjligheter i Välfärdsguiden.
Insatskatalogen/Vägval
Insatskatalogen håller på att flytta in i Välfärdsguiden (under fliken Vägval). Insatskatalogen är en digital katalog där man kan söka information om runt 1400 insatser från närmare 70 kommuner runt om i landet. Drygt 20 samordningsförbund är medlemmar i verktyget just nu och fler är intresserade av att ansluta sig.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer, har förslag eller är intresserad av att delta, varmt välkommen att kontakta oss.
Organisation och finansiering
Det är vi på Samordningsförbundet Centrala Östergötland som som till största delen driver, finansierar och bemannar projektet. Vi har även fått medel från ESF (Europeiska socialfonden). Våra medlemsorganisationer (Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i Östergötland, Region Östergötland, Kinda, Linköping och Åtvidabergs kommun) bidrar med tiden för personal som är involverade. Det finns även drygt 20 andra förbund med i arbetet genom Insatskatalogen.
Vi arbetar tvärvetenskapligt och samarbetar med en lång rad organisationer och universitet:
- Janus Rehabilitation (Island)
- Linköping Science Park
- AI Sweden
- Linköpings kommun
- University of Stirling (Skottland)
- Reykjavik University
- Linköpings universitet
- Karlstads universitet
- Göteborgs universitet
- Politecnico di Milano