
Utbildningen handlar om hur man kan ge bättre stöd till arbetsgivare för att de ska bli mer motiverade och känna sig trygga med att ta emot arbetslösa individer från utsatta grupper för till exempel praktik, lönebidragsanställningar eller arbetsträning.
En viktig del i modellen är arbetsgivarkoordinatorernas roll. De arbetar med att vara kontaktpersoner till arbetsgivarna, få till framgångsrika matchningar samt informera och koordinera stödinsatser till arbetsgivarna. Arbetssättet har utvecklats under flera år (sedan 2015) baserat på praktiska erfarenheter och teoretiska analyser.
Utbildningens mål är att öka förståelsen för arbetsgivarnas perspektiv och att organisera myndighetsstödet så att arbetsgivarnas behov av stöd och önskemål kring samverkan kan tillfredsställas i högre grad.
Utbildningen består av tre delar:
- Webbaserad basutbildning med teori och övningar som varvas med intervjuer med arbetsgivare, personal från arbetsmarknadsprojekt, arbetsgivarkoordinatorer och personer som har varit långtidsarbetslösa.
- Workshopbaserad fördjupningsdel – utifrån organisationernas behov och önskemål.
- Löpande processtöd – kring implementering av arbetsmodellen
Vill du delta?
Utbildningen har erbjudits till de organisationer som är med i ESF-projektet BIP, VTA och Samverkan. Men nu kan vi även erbjuda utbildningen till andra. Varmt välkomna att kontakta oss om du är intresserad! Runt två hundra har deltagit hittills och utvärderingarna från deltagarna har varit väldigt positiva.
Bakgrund
Utbildningen är en del av projektet BIP, VTA och Samverkan, som finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och sträcker sig fram till mars 2023.
Utbildningen är en vidareutveckling på en rapport som Lena Strindlund var en av författarna till, där syftet var att öka kunskapen om arbetsgivarnas motiv och vad de efterfrågar för stöd för att kunna inkludera målgruppen på sina arbetsplatser.
Resultatet har prövats praktiskt och utvärderats i två arbetsmarknadsprojekt i Linköping. Utifrån erfarenheterna togs en modell för ett arbetssätt fram, VTA-modellen, som nu i sin tur ligger till grund för utbildningen. Utvärderingar tyder på att modellen är ett gynnsamt arbetssätt för ökad arbetsmarknadsinkludering. (SUS-data från Samordningsbron visade på ca 70% ut i anställning).
Studien “Vägen till arbetsgivarna”
Vägen till arbetsgivarna var en intervjustudie av arbetsgivare som genomfördes av Samordningsförbundet i Centrala Östergötland och Linköpings universitet 2016.
Vägen till arbetsgivarna (Strindlund & Ståhl, 2016) (DiVA, Digitala Vetenskapliga Arkivet)