
De som deltar i utbildningarna är personal från våra egna medlemmar och insatser samt fem andra förbund som medverkar i projektet BIP, VTA och samverkan och deras medlemmar.
Satsningen är en del av ett ESF-finansierat projekt och målet är att minst 300 personer ska ha gått utbildningarna under 2022 -2023. Tanken är även att lägga grund för en bred BIP-samverkan som kan spridas vidare. De som går utbildningarna kommer från de medsökande samordningsförbunden, deras insatser samt från förbundens medlemmar, främst från kommunerna. Det är chefer och medarbetare som arbetar direkt med individer som går heldagsutbildningen i BIP.
Vad är BIP?
BIP (Beskæftigelses Indikator Projektet) är en dansk studie som undersökt vad som gör att personer utan arbete med komplex problematik kan närma sig arbete eller studier. Utifrån studiens resultat har forskarna tagit fram ett verktyg. Det kan användas som ett stöd för att människor som står långt från arbetsmarknaden ska kunna komma vidare till jobb eller studier. Projektet kom även fram till att följande insikter är viktiga för att denna målgrupp ska komma i arbete eller studier:
- Handledarens tilltro till att individen kommer i arbete.
- Handledarkontinuitet, att ha samma handledare under hela perioden.
- Kontinuerliga insatser utan avbrott.
- Arbeta med individens helhet och arbeta exempelvis med hälsa, vägledning, praktik etc. parallellt.
- Hela tiden fokus på arbete/studier.
Film om BIP-verktyget
Här är en film som ger inblick i hur du som medarbetare tillsammans med en deltagare kan använda dialog- och skattningsverktyget under ett samtal.
Om projektet
Samordningsförbundet Centrala Östergötland är ägare till projektet BIP, VTA och samverkan som medfinansieras av Europeiska socialfonden. BIP-samverkan och utbildningarna är ett delprojekt i detta projekt.
De andra fem involverade förbunden är:
- SOFINT Samordningsförbundet Norra Örebro län
- Finsam Lekeberg och Örebro
- Samordningsförbundet Sydnärke
- Norra Västmanlands Samordningsförbund
- Samordningsförbundet Degerfors Karlskoga
Mer om BIP – Beskæftigelsesindikatorprojektet (Væksthusets Kompetencecenter, på danska)
Utbildningsupplägget
Utbildningsupplägget i projektet består av fem olika steg där målgruppen för dessa varierar beroende på innehåll och syfte.
Steg 1: Förankringsmöte 1. Syfte: Att få en introduktion till BIP, starta implementeringsprocessen och börja diskutera BIP i den lokala organisationen. Målgrupp: Chefer och implementeringsansvariga/samordnare.
Steg 2: Kick-off. Syfte: Att få en bakgrund till studien, en förståelse av de viktigaste insikterna samt en inblick i vad dialog- och skattningsverktyget kan användas till. Målgrupp: Medarbetare som arbetar direkt med individer och deras chefer, implementeringsansvariga/samordnare samt relevanta parter som t.ex. politiker och samarbetsparter.
Steg 3: Förankringsmöte 2. Syfte: Att ha en fortsatt diskussion om implementeringen av BIP och fånga upp frågor och funderingar. Målgrupp: Chefer och implementeringsansvariga/samordnare.
Steg 4: Heldagsutbildning i dialog- och skattningsverktyget. Syfte: Att få en förståelse för verktygets olika användningsområden samt vilket värde det skapar för individ, medarbetare och verksamhet. Reflektioner om tilltro. Målgrupp: Medarbetare som arbetar direkt med individer och deras chefer samt implementeringsansvariga/samordnare.
Steg 5: Uppsamlingsträff. Syfte: Att fånga upp tankar, svårigheter, utmaningar, tips, erfarenheter, kontakter etc. i relation till den påbörjade implementeringen av BIP. Målgrupp: Chefer och implementeringsansvariga/samordnare.
