Ohälsa, fysisk eller psykisk, sociala svårigheter eller låg utbildning kan göra det svårare att få arbete eller börja studera. Samtidigt finns det verktyg för att komma vidare hos Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, sjukvård och kommun.Ofta räcker det med vad en organisation kan erbjuda. Men ibland behövs stöd från flera samtidigt. Om organisationerna då kan arbeta tillsammans, minskar risken för att människor hamnar utanför eller bollas runt mellan organisationerna. Samarbete gör också att samhällets resurser kan användas när och där de bäst behövs.
Vår uppgift är att skapa förutsättningar för våra medlemmar att arbeta tillsammans över sina organisationsgränser så att ingen hamnar mellan stolarna. Målet är att människor som står långt från arbetsmarknaden ska kunna försörja sig själva, känna sig delaktiga och må bra.
Ett samordningsförbund är en finansiell konstruktion där Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen betalar hälften och region och kommun resten. Den gemensamma potten används till samordning av medlemmarnas tjänster via samordningsförbundet.
Samordningsförbundet Centrala Östergötland har sitt kansli i Linköping och vi har insatser i Linköping, Åtvidaberg och Kinda.
De har olika uppdrag och expertkunskap, men delar också ansvaret för att hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden. De har valt att vara med i Samordningsförbundet Centrala Östergötland för att de ser att de kan göra större skillnad tillsammans än var för sig.
Via oss bygger medlemmarna upp insatser med bland annat arbetsträning, rehabilitering och praktik. Förbundet finansierar och samordnar insatserna övergripande men de som arbetar där är anställda hos våra medlemmar. Arbetsgrupperna består av personal från flera av våra medlemmar som arbetar tillsammans för att kunna möta behoven hos deltagarna.
Vi stöttar personalen hos medlemmarna. Här utvecklar vi nya arbetssätt, tydliggör roller och hjälper dem att lära känna varandras uppdrag, utmaningar och styrkor.
Vi samlar och sprider kunskap från vårt arbete så att det kan göra nytta för fler. Det gör vi till exempel genom utbildningar, föreläsningar, möten och nätverk.
Vi genomför praktiskt innovationsarbete i en rad olika utvecklingsmiljöer i nära samarbete med brukare, personal, medlemmarnas egna forsknings och utvecklingsenheter, akademierna och samhället i stort. Analys och utvärdering och processtöd ingår också i vårt uppdrag. Vi utvecklar även digitala verktyg som underlättar för personal och för individerna i vår målgrupp.
“Medlemmarnas vision är att genom Samordningsförbundet Centrala Östergötland förenkla samhällets stöd och ta tillvara den enskildes inneboende kraft. Tillsammans förbättrar vi system och tjänster. Genom nya idéer och smarta lösningar skapas möjligheter för var och en att ta sig till egen försörjning. Lösningar som tar hänsyn till såväl den enskildes som samhällets behov.”