Logotyp Samordningsförbundet Centrala Östergötland.

Välfärds­guiden utökar med en forskar­tjänst

22 juni 2022
Fergus Bisset
Foto Annika Johansson/SCÖ
Hur kan vi med digitala lösningar skapa bättre välfärdssystem i framtiden? Det är ett område med många spännande möjligheter och en hel del utmaningar. Vi har anställt en person för att utforska och testa några av dem.

Fergus Bisset ska arbeta som forskare inom design och AI (artificiell intelligens) hos oss. Hans tjänst är hos oss kopplad till Välfärdsguiden* och han kommer även vara doktorand vid Linköpings universitet. En av de utmaningar Fergus kommer ta sig an handlar om hanteringen av känslig data kring individer.

- Vi vill samla data om vad som fungerar bra för olika individer för att kunna utvärdera det vi gör. Vad händer med en individ som deltar i en insats, vad är det som påverkar, som faktiskt fungerar för personen? Handläggarna har en väldigt bra bild över just de personer de jobbar med, men vi har inte ett standardiserat sätt att samla och analysera information från ett stort antal människor samtidigt.

Men det finns juridiska hinder som gör det svårt att hantera informationen. Olika aktörer (t.ex. sjukvård, försäkringskassa och arbetsförmedling) ska inte dela känslig information med varandra av respekt för den personliga integriteten.

- Det är bra regler till för att skydda oss. Men det försvårar arbetet med att utvärdera och förbättra de tjänster vi har. Och för individen kan det vara jobbigt att behöva berätta, och kanske återuppleva, sin historia i varje kontakt med en ny organisation.

Fergus Bisset vill undersöka om det går att använda sig av federated learning för att dra nytta av informationen och samtidigt behålla individens integritet och kontroll. Federated learning innebär, mycket förenklat, att den personliga informationen inte lagras och delas på en central plats, utan hos individen, eller hos en organisation och att maskininlärningen sker där, så individens, eller organisationens data är skyddat. Sedan är det som AI-algoritmen lärt sig av datan som delas vidare – inte den personliga informationen. Det skulle ge oss chansen att lära av en stor mängd data – om vilka insatser som fungerar för individer till exempel – utan att kompromissa med deras integritet.

- Det är relativt välanvänt inom ekonomiska sammanhang, och inom tekniksektorn, som när mobilen ger rekommendationer på ord när du skriver textmeddelanden. Det här uppdraget är spännande för det är en chans att se hur det skulle kunna fungera i hälso- och välfärdssystem där det är en relativt ny idé.

Han berättar att det inte går att skapa en lösning direkt. Det finns frågor som behöver diskuteras först: Hur ska vi kunna bygga samverkan kring detta och vilken data är det egentligen som är viktig att samla i offentlig sektor?

- Det är är mycket komplexitet både i maskininlärning och i socialt arbete. Det här är också nytt område. Vi behöver identifiera några områden som är realistiska för oss att börja med.

Han tror att design kan vara till hjälp för att hantera komplexiteten och visualisera problemen. Där kommer hans bakgrund som industridesigner och erfarenhet av att arbeta med tjänstedesign och digitalisering inom hälso- och sjukvård, både i Storbritannien och i Sverige, väl till pass. Han har också jobbat som webbutvecklare och apputvecklare, ofta i forskningsmiljöer.

- Det ska inte bara bli teori och diskussioner. Vi ska även bygga verkliga digitala prototyper där idéerna kan testas rent praktiskt.

Han berättar att har en bakgrund inom idrott, något han tror bidragit till valet av arbetsområden.

- När man arbetar med idrott och mäter vad man gör, vad som ger effekt. Det perspektivet har jag med mig, hur teknik kan ge oss bättre signaler om vad som är rätt plan framåt.

Han har också upplevt i sin egen familj vad psykisk ohälsa kan ha för effekter och sett att om vi som individer eller statliga aktörer kan – med bra hjälp och stöd – vara mer öppna och villiga att dela med oss av våra erfarenheter så kan vi öka vår kunskap om området.

- Det kan bli bättre för oss alla, och därför är det viktigt att vi arbetar med de här frågorna.

 

*Välfärdsguiden

Välfärdsguiden är en webbplats/digital tjänst som vi håller på att bygga upp. Syftet är att besökarna ska kunna hitta lättillgänglig och individuellt anpassad information som kan hjälpa dem att ta nästa steg mot anställning eller studier.

AI tillämpning

Välfärdsguidens team tillsammans med forskare i Stirling, Skottland och på Island, utforskar hur AI skulle kunna tillämpas inom Välfärdsguiden för att bättre anpassa stödet vi erbjuder till individer utifrån varje unik situation.

Välfärdsguiden.se

Relaterat

Att synas med ett vägval i Välfärds­guiden

Det här behöver du för att kunna visa din aktivitet i Välfärdsguiden.

Bli medlem i Välfärds­guiden

I dag är 23 samordningsförbund medlemmar i Välfärdsguiden och fler tillkommer hela tiden. Är ni en av våra framtida medlemmar?

För medlemmar i Välfärds­guiden

Praktisk information om Välfärdsguiden för medlemmar och anställda hos medlemsförbund.

Insatska­ta­logen

Insatskatalogen är ett sökinstrument vars syfte är att effektivisera och rationalisera sökandet efter insatser.

Kontakt­upp­gifter till Välfärds­guiden

Kontaktuppgifter till Välfärdsguidens redaktion och deltagande samordningsförbunds skribenter.

Om Välfärds­guiden

Välfärdsguiden - målgrupp, tillgänglighet, och framtid.

Välfärds­guiden — digital guide i välfärds­sy­stemet

Välfärdsguiden är en webbplats/digital tjänst som vi håller på att bygga upp. Syftet är att besökarna ska kunna hitta lättillgänglig information.

Fler nyheter

virtual-learning-5550480_1920

ESF-projektet Inklu­de­rings­lyftet har startat

19 september, 2023
Sedan i augusti är SCÖ nu igång med förbundets nya ESF-projekt "Inkluderingslyftet".
Löv faller till marken

Semina­rium: Våga fråga — det kan vara livsvik­tigt!

13 september, 2023
Den 4 oktober bjuder vi in till ett seminarium om att våga ställa rutinmässiga frågor om våld tillsammans med Samordningförbunden RAR Sörmland och Degerfors/Karlskoga.
Hand som vattnar groende plantor.

Arbets­mark­nads­kon­fe­rens 2023

8 september, 2023
Den 18 oktober bjuder Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen tillsammans med Centrum för vuxenutbildning in till en Arbetsmarknadskonferens.
Landsstadshuset i Linköping

Lediga Lokaler

9 augusti, 2023
Behöver du hyra en fantastisk lokal i Linköping? SCÖ har flera tillgängliga just nu.
solrosor

Digitala föreläs­ningar hösten 2023

30 juni, 2023
Samordningsförbunden i Östergötland fortsätter med gemensamma digitala föreläsningar under hösten 2023
Oordnade kugghjul.

Att synlig­göra det som skaver — Lex Heller

11 april, 2023
I höstas införde vi ett system för avvikelsehantering: Lex Heller. I det kan personal hos våra medlemmar rapportera in avvikelser kopplat till samverkan i förbundet.
Redaktionen på kontoret.

Insatska­ta­logen flyttar in i Välfärds­guiden

4 april, 2023
Två av de digitala tjänster vi utvecklar på förbundet kommer att bli en. Insatskatalogen kommer att flytta in i Välfärdsguiden och byter namn till Vägval.
Tackkort och blommor.

Uppsäg­ningar på förbundet

30 mars, 2023
Efter att ha fått avslag på flera ESF-ansökningar, som vi hade hoppats på har vi behövt göra stora ändringar i vår verksamhet.
Hand som vattnar små plantor.

Vad händer med insat­serna i Samord­nings­bron?

24 mars, 2023
Efter att ha fått avslag på flera ESF-ansökningar (Europeiska socialfonden) kan vi inte driva en del av våra insatser vidare i nuvarande form.
Glada personer står samlade vid ett bord med fika.

Besök med forsk­ning, AI och Välfärds­guiden på agendan

8 februari, 2023
I början på februari fick vi besök av forskare från Sterling universitet i Skottland och från Karlstads universitet.
Gem som pekar åt olika håll som olika vägval.

Uppda­te­ring 23–01-13: Inga medel från ESF denna gång

12 januari, 2023
En stor del av vår finansiering, utöver medlen från våra medlemmar har vi under de senaste åren fått från ESF.
Lena Strindlund.

Vägen till arbets­gi­varna – ny utbild­ning

10 januari, 2023
Vad behöver arbetsgivare stöd med för att kunna och vilja inkludera fler på sina arbetsplatser? Det håller vi utbildningar i just nu.
Stenar som bildar en sammanhängande cirkel.

Ny styrelse för förbundet

9 januari, 2023
Samordningsförbundet Centrala Östergötland har nu en delvis ny styrelse för mandatperioden 2022-2026.
Leende besökare och presentatörer i ett konferensrum.

Besök från Regerings­kans­liet

14 december, 2022
Den 9 december fick vi besök av två representanter från Socialdepartementet på Regeringskansliet; Peter Wollberg, ämnesråd, och Sofie Östling, departementssekreterare.
Johanna Palmqvist håller en presentation.

Utbild­ning och samtal om tilltro

5 december, 2022
Johanna Palmqvist håller utbildningar i BIP* tillsammans med kollegan Rebecka Persson. I november höll de utbildningar på plats i Nora och Lindesberg.
Johanna Lindblad.

En förmiddag med fokus på jämställdhet och frågor om våld

28 november, 2022
Johanna Lindblad är samordnare för jämställdhet och jämlikhet på SCÖ (Samordningsförbundet Centrala Östergötland). Den 16 november var hon i Uppsala för att föreläsa.
Två figurer av piprensare håller i ett hjärta framför en vy av Linköping från ovan.

Plane­rings­dagar 2022

5 september, 2022
Under den 29-30 augusti hade vi planeringsdagar för förbundet.
Kvinna framför dator med anteckningsblock.

Digitala föreläs­ningar hösten 2022

13 augusti, 2022
Samordningsförbunden i Östergötland fortsätter med gemensamma digitala föreläsningar under hösten 2022
Två fötter vid en startlinje.

Utbild­ningar i BIP

27 juni, 2022
Samordningsförbundet Centrala Östergötland håller just nu utbildningar i BIP för våra egna parter och insatser samt fem andra förbund i östra Mellansverige.
Fredrik Lundén

Fredrik Lundén ny ordfö­rande i NNS

14 juni, 2022
På NNS årsmöte 3 juni valdes Fredrik Lundén till ny ordförande av eniga mötesdeltagare.
Rapportens framsida med människor.

Ny rapport

1 juni, 2022
Advokatfirman Delphi har hjälpt oss att utreda hur Finsam-lagen och vårt uppdrag som samordningsförbund ska tolkas. Nu är rapporten klar.
Kugghjul.

Intervju med Arbets­för­med­lingens koordi­nator för samord­nings­för­bunden i Öster­göt­land

20 maj, 2022
Elin Hasselroth, arbetar som Arbetsförmedlingens koordinator för samordningsförbunden i Östergötland. Läs en intervju med henne där hon berättar om sitt arbete.
Hand som håller en magnet där det står framtid på.

Direk­törs­träff på förbundet

11 maj, 2022
Den 4 maj samlades förvaltningschefer och direktörer från våra medlemmar på Tornet i Linköping för att prata om samverkan och samordningsförbund .
Maria Moraes, Joakim Hörsing, och Lovisa Staberg.

Miljö­par­tiet på besök hos Drivbänk

4 april, 2022
Den 1 april fick Drivbänk besök från tre representanter från Miljöpartiet i Linköping. De ville lära sig mer om verksamheten.
Louise Ridderström, Mats Green, Saila Quicklund och Fredrik Lundén.

Besök från arbets­mark­nads­ut­skot­tetet

7 mars, 2022
Onsdagen den 2 mars fick vi besök av Mats Green, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson och Moderaternas grupp i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
En dikt utlagd på en träskiva.

Vill du dela med dig av din berät­telse?

21 februari, 2022
Det du har varit med om kan vara till hjälp för andra. Vi vill höra hur stödet från myndigheter varit och vad som varit viktigt för dig för att komma närmare dina mål.
Karin Sköld.

Karin Sköld ny projekt­le­dare för Samord­nings­bron

16 februari, 2022
Karin Sköld har redan en god inblick i verksamheten efter att ha varit en del av beredningsgruppen för Samordningsförbundet Centrala Östergötland.
Pil

Tillskott från ESF

21 december, 2021
Europeiska socialfonden, ESF, har beviljat vår ansökan på 11,5 miljoner till fyra delprojekt och en testmiljö.
Alla pristagarna.

Jonsbo har tillde­lats Lyra-priset

17 december, 2021
Den 16 december delade Linköpings kommun ut årets kultur- och honnörsstipendium och Lyra-priset till Jonsbo.
Grep i jorden.

Drivbänk har utökat med yttre skötsel

19 november, 2021
Drivbänk har utökats med en ny verksamhet: Drivbänk yttre skötsel. Där får deltagarna  förutsättningar för att kunna jobba i gröna utemiljöer.
Hand som bläddrar i rapporten.

Kunskaps­un­derlag om basin­komst

7 september, 2021
Den kunskapsöversikt och förstudie kring försök med basinkomst som Samordningsförbundet Centrala Östergötland har beställt är nu är klar.
Gem som pekar åt olika håll som olika vägval.

Nytt kunskaps- och innova­tions­center: ViS

12 juli, 2021
Arbetet med att utveckla ett nationellt kunskaps- och innovationscenter, ViS (välfärd i samverkan) fortsätter under hösten.
Önskelistan- Tankar om Sveriges framtida välfärdssystem, från individ till beslutsfattare.

Samtal med politiker

6 juli, 2021
Den 8 juni mötte SCÖ (Samordningsförbundet Centrala Östergötland) Alejandro Firpo, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarab med flera.
Hand som vattnar groende plantor.

Goda resultat i Samord­nings­bron

22 juni, 2021
Den 16 juni höll SCÖ, Samordningsförbundet Centrala Östergötland en digital spridningskonferens för att berätta om Samordningsbrons resultat så här långt.
Starten på filmen med logotype och groddar som växer.

Nu finns två nya utbild­nings­filmer en serie om Arbets­mark­nads­inklu­de­ring

24 mars, 2021
Vi arbetar med att ta fram material i syfte att underlätta vid introduktion och återgång på en arbetsplats samt för att visa på möjligheter i breddad rekrytering.
Framsida på avhandlingen: The Social Dynamics of Labor Market Inclusion.

Lena Strind­lunds avhand­ling om samverkan inom samver­kan­sinklu­de­ring

20 december, 2020
Den 18/12 disputerar Lena Strindlund med avhandlingen "The Social Dynamics of Labor Market Inclusion" .
Daniel, Ida, Sabina och Filip.

1000 publi­ce­rade texter i Insatska­ta­logen!

24 september, 2020
Just i dag publicerar vi text nummer 1000 i Insatskatalogen och känner oss lite extra glada!
Kvinna som håller i en mobil med Välfärdsguiden på skärmen.

Besked från ESF

19 augusti, 2020
Fredagen den 14 juni fick SCÖ besked om att den ansökan som lämnades in 6 februari 2019 blivit prioriterad av ESF.

Prenumerera



Jag vill få information från Samordningsförbundet Centrala Östergötland till min inkorg. Jag kan enkelt avsluta prenumerationen.