För att ta tillvara på det samarbete som byggts upp pågår en dialog om ett samverkansavtal (C-sam) mellan Samordningsförbundet Centrala Östergötlands (SCÖ) medlemmar för den fortsatta samverkan i ordinarie verksamhet.
Samordningsbron består av åtta olika delprojekt där syftet är att stärka samverkan mellan medlemmarna för att fler ska komma i arbete och studier. Samordningsbron har i stora delar fyllt sitt syfte och kommer avslutas sista mars. Arbetet med att förbereda implementering av Samordningsbron pågår för fullt hos våra medlemmar för att ta vara på kunskapen och det framgångsrika arbetssätt som har arbetats fram. Målet är att kunna nå fler och få det långsiktigt hållbart.
Den 21 mars hölls en avslutande konferens för Samordningsbron. Medverkade under dagen gjorde personal, styrelsemedlemmar och Erik Jannesson från ESF.
Linda Andersson, statistik- och utvärderingsansvarig och Gudrun Ebbinghaus Eriksson, verksamhetsutvecklare, presenterade resultat från NNS indikatorer. Indikatorerna är ett sätt att utvärdera insatser kvalitativt genom frågeformulär som deltagare och personal i insatserna besvarar. Fritextsvaren visade på ett mycket bra resultat, att deltagarna tycker att de har fått bra stöd, vilken insats de än ingått i.
Erik Jannesson presenterade slututvärderingen av Samordningsbron, som i korthet visar att vi har nått långt med bromodellen men det är viktigt med ledning och styrning på ett övergripande plan, inte bara i varje insats för sig, för att nå ända fram med samverkan.
Verksamheten har haft goda resultat och mycket stor efterfrågan från Försäkringskassan och Region Östergötland. Insatsen är nu avslutad och personalen har hittat alternativa lösningar för de deltagare som redan är inskrivna. Personalen kommer att fortsätta till andra uppdrag hos sina respektive arbetsgivare Region Östergötland eller till Linköpings kommun.
Här pågår det just nu en dialog med alla våra medlemmar. Alla är överens om att man vill se en fortsättning, men det är ännu oklart hur den skulle kunna se ut. Ambitionen är att få en lösning under höst-vinter 2023-2024. Region Östergötland och Linköpings kommun ser att det är viktigt att ha en stark förankring och det är något som tar tid, samtidigt som behovet finns redan idag.
Drivbänk är det projekt som har varit igång längst (2017). Deras målgrupp är de som står närmast arbetsmarknaden och de har varit mycket framgångsrika med att deltagarna kommit ut i arbete och studier. Linköpings kommun kommer att driva Drivbänk vidare under 2023.
Språkutvecklarna och Arbetsgivarkoordinatorerna kommer att implementeras i Linköpings kommun.
Stenvalvsbron i Åtvidaberg arbetar på en implementering av insatsen i kommunens verksamhet. Arbetsmarknadsinsatser Kinda har redan gått in i Kinda kommun. Båda kommunerna vill vara med i samverkansavtalet. De söker också nya ESF medel för att komma vidare med sin utveckling.
Verksamheten fortsätter fram till och med juni 2023.
Vill du ha nyheter och eventinbjudningar till din e-post? Välkommen att prenumerera!