Europeiska socialfonden, ESF, har beviljat vår ansökan på 11,5 miljoner till fyra delprojekt och en testmiljö. Det innebär att vi tillsammans med fem andra förbund i Östra Mellansverige kommer att kunna satsa ytterligare på utbildningsinsatser, kunskapsutveckling och testmiljöer.
- Vi har längtat efter att få koppla utbildning och kunskapsutveckling direkt med praktik. Om man ger en viss personalgrupp en möjlighet till att utbilda sig så vill vi ju direkt hjälpa den personalgruppen att översätta sin nyvunna kunskap i färdighet, förmåga att göra något, och det ser vi chansen till att göra i det här projektet, säger Mattias Bergström, förbundschef.
Projektet består av flera delprojekt:
Den här delen kommer innehålla grundläggande utbildningar och stöd till implementering av BIP-metoden för personal hos våra medlemmar, till exempel arbetsterapeuter från psykiatrin och handläggare på kommunerna. BIP (Beskæftigelses Indikator Projektet) är en omfattande studie som undersökt vad som gör att personer utan arbete med komplex problematik kan närma sig arbete eller studier.
I detta delprojekt anordnas utbildningar om VTA som metodik och i CSR-arbete för våra medlemmars personal, i första hand arbetsgivarskoordinatorer och arbetsmarknadskonsulenter. Det ingår även att ta fram stödmaterial för att underlätta för arbetsgivare.
Det här delprojektet är ett utforskande arbete som handlar om att försöka förstå mer av de mekanismer som ligger bakom fungerande samverkan och hur vi kan visualisera vad som behöver hända för att samverkan ska uppstå. Det är en fortsättning på ett arbete om hur vi kan utveckla våra medlemmars möjligheter att använda sig av samordningsförbund fullt ut, allt för att kunna hjälpa fler att få bättre möjlighet att gå vidare till arbete och studier.
Välfärdsguiden är en digital plattform som är tänkt att samordna olika informationskällor och resurser från våra medlemmar och då bland annat med hjälp av AI. Nästa steg i utvecklingen är att sprida kunskap om guiden och dess olika funktioner. Vi ska också testa den första AI-applikationen (Pathway generator) i en personalgrupp som träffar deltagare i insatser som i sin tur är en viktig målgrupp för guiden.
Tätt kopplat till alla dessa delprojekt finns också testmiljöer där personalen som tagit del av utbildningarna får en chans att direkt översätta sin nyvunna kunskap till färdighet. För vårt förbund kommer testmiljön ingå i bland annat Samordningsbron. I de andra förbunden kommer testmiljöerna utformas på olika sätt beroende på deras förutsättningar och behov.
Vill du ha nyheter och eventinbjudningar till din e-post? Välkommen att prenumerera!