Avhandlingen visar hur denna samverkan präglas av samverkansutmaningar som beskrivs som sociala dynamiker och hur en oförmåga att hantera dessa utmaningar har negativ inverkan på samverkan.
Länk till avhandlingen :
The Social Dynamics of Labor Market Inclusion (DiVA, Digitala Vetenskapliga Arkivet)
Institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköping universitet.
Serie: Linköpings universitets medicinska avhandlingar nr 1753,
Linköping 2020
Lena Strindlund
Den här avhandlingen handlar om samverkan inom arbetsmarknadsinkludering. Arbetsmarknadsinkludering är ett viktigt välfärdsuppdrag som syftar till att få arbetslösa individer som är beroende av olika former av stöd från samhället till egen försörjning genom arbete. Uppdraget utspelar sig i en komplex samverkan mellan
arbetslösa individer från utsatta grupper, myndighetsaktörer (arbetsförmedlingen, försäkringskassan, kommun och region) samt arbetsgivare. Visionen är att denna samverkan ska fungera likt ett synkroniserat urverk där varje aktör har sin specifika roll och tillsammans samverkar för att uppnå arbetsmarknadsinkludering. Verkligheten vittnar dock om motsatsen och avhandlingen fokuserar på att öka förståelsen för dessa samverkansutmaningar.
Avhandlingen bygger på en intervjustudie med arbetsgivare och två fallstudier av samverkansprojekt inom arbetsmarknadsinkludering.
Resultatet visar att samverkan inom arbetsmarknadsinkludering präglas av sociala dynamiker som beskrivs som ett resultat av ett komplext samspel mellan de olika aktörernas synsätt på arbetsmarknadsinkludering, organisatoriska aspekter och sociala processer i projektorganisationerna.
Tre dysfunktionella sociala dynamiker tillika samverkansutmaningar lyfts fram i avhandlingen: Den första handlar om förekomsten av många olika och motstridiga synsätt hos myndighetsaktörerna och arbetsgivarna kring arbetsmarknadsinkludering och en oförståelse för och oförmåga att hantera dessa olikheter.
Den andra berör destruktiva sociala grupprocesser inom samverkansprojekten där projektaktörerna grupperade sig och identifierade sig med likasinnade och distanserade sig från samverkande aktörer med andra synsätt. Den tredje belyser de maktkamper som uppstod i projekten mellan dessa grupperingar.
Avhandlingen visar hur en oförmåga att hantera dessa sociala dynamiker har en negativ inverkan på samverkan och till och med leder till att parterna väljer att dra sig ur samverkan. Detta är särskilt olyckligt i ett uppdrag som bygger på samverkan mellan myndighetsaktörerna och framför allt med arbetsgivarna. Utan en välfungerande samverkan försvåras arbetsmarknadsinkludering och många arbetslösa individer riskerar att bli kvar i utanförskap och ekonomiskt beroende av samhället.