Den 16 december delade Linköpings kommun ut årets kultur- och honnörsstipendium och Lyra-priset som gick till en av Samordningsförbundet Centrala Östergötlands insatser: Försteg Jonsbo.
Priset delas ut till minne av Sven Lyra (1927–2000), som var en konstnär och kulturprofil i Linköping. Han delade ofta ut purjolökar till personer han tyckte förtjänade uppskattning. Sven Lyra-priset består förutom äran även ett pris i form av en purjolök som i år skapades av konstnären Joanne Posluszny Hoffsten.
Det var kultur- och fritidsnämndens ordförande Gustaf Appelberg och Lars-Ove Östensson, konstchef i Linköpings kommun som delade ut stipendierna och priset vid en ceremoni i Passagen konsthall. Motiveringen till priset var att Jonsbo:
“genom outtröttligt arbete har blottlagt och levandegjort det bortglömda kulturarv som utgörs av torpet Jonsbo, dess omkringliggande trädgård samt Nils Kull och hans konstnärskap”.
Försteg Jonsbo riktar sig till personer i åldern 18-64 år som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är en insats med natur- och hälsoperspektiv, som erbjuder aktiviteter som förbereder inför arbete och bidrar till personlig utveckling. De håller till i Gamla Linköping men har också aktiviteter vid torpet Jonsbo som ligger inbäddat i Vallaskogen..
Priset gav Elisabet Salerud en fin avslutning inför att hon går i pension från arbetet som verksamhetsansvarig.
Elisabeth Salerud- Det känns så fint att den här uppmärksamheten kommer nu när jag ska bli “friherrinna”. Det ger också personalen på Jonsbo positiv uppmärksamhet och ny energi för sitt fortsatta arbete med deltagarna som de utför på sitt varma och entusiastiska vis.
Hon berättar om hur de har förvaltat minnet av konstnären Nils Kull och torpets historia. De har tagit hand om statyn Agda som låg bortglömd i ett förråd i gamla Linköping och låter henne komma ut under sommarhalvåret.
- Hon är så fin där hon står och blickar ut över trädgården som vi tar fram varsamt. Det är inte bara att vi klipper gräsmattan utan vi försöker ta fram trädgårdens själ. Vår trädgårdsmästare Camilla Bunne har läst på om torpets berättelse som sträcker sig ända från 1700-talet. Hon ger rabatter och annat på Jonsbo namn från historien, från de personer som har levt där. Vi har Agdas rabatt och Kristers fjärilsrabatt till exempel.
De samlar artiklar från tidningar och gamla dokument kring Nils Kull med hjälp med från hans familj, och kan berätta om hans och torpets historia för intresserade.
- Jag känner mig tacksam över alla privatpersoner som gått förbi Jonsbo under åren vi har varit där som ropat; vad duktiga ni är, vad fint ni gör, eller kommit ner till torpet och frågat vilka ni är och vad som händer. Det är något som känns varmt och gott.
Årets Lyra-pristagare och kultur- och honnörsstipendiater är nu utsedda (Linköpings kommun)
Vill du ha nyheter och eventinbjudningar till din e-post? Välkommen att prenumerera!